Sorbety z mrożonych owoców

Sorbet z mrożonych owoców to idealny pomysł na deser podczas upalnych dni, a także lodowa alternatywa dla osób dbających o linię. Można go przygotować z dowolnych owoców mrożonych, dodać cukier czy miód albo polegać w tej kwestii tylko na fruktozie zawartej w owocach. Oto kilka pomysłów na sorbety owocowe, które można przygotować w domu.

Orzeźwiające sorbety

Sorbet truskawkowy można przygotować z truskawek świeżych albo mrożonych. Wystarczy pół kilograma truskawek, które myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałeczki i przekładamy do blendera kielichowego. Dodajemy do nich odrobinę wody, opcjonalnie cukier lub miód i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Można również dodać kilka listków mięty. Całość odkładamy do lodówki i po dwóch godzinach mieszamy, a potem powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy. Dzięki temu sorbet będzie miał bardziej puszystą konsystencję. Po kilku godzinach masę przelewamy do foremek na lody na patyku albo plastikowych miseczek i umieszczamy w zamrażalniku. Innym pomysłem na orzeźwiający sorbet jest również sorbet pomarańczowy, którego przygotowanie wymaga nieco więcej czasu. Pomarańcze dokładnie obieramy i wyciągamy sam miąższ z białych błonek. Drobinki umieszczamy w kielichowym blenderze, dodajemy nieco wody, żeby miksowanie było wygodniejsze. Do cytrusów warto dodać odrobinę cukru lub miodu, a w przypadku pomarańczy również szczyptę cynamonu. Miksujemy wszystkie składniki i przelewamy do pojemników, w których będziemy je mrozić. Następnie wkładamy ja do zamrażalnika, aby już po kilku godzinach cieszyć się pysznym deserem.

Więcej słodyczy

Sorbety z mango, jagód czy malin cechują się słodszym smakiem. Ich przygotowanie wygląda podobnie, a więc polega na zmiksowaniu owoców, niewielkiej ilości wody i cukru lub miodu. Do sorbetu z malin warto dodać nieco rozmarynu. Słodsze sorbety są pyszne jako osobny deser, ale równie dobrze komponują się w innymi składnikami w pucharkach owocowych czy lodowych z dodatkiem jogurtu. Mieszanie różnych owoców mrożonych w jednym sorbecie albo stosowanie gotowych mieszanek owoców leśnych to świetny pomysł, aby urozmaicić letnie desery.