Warzywa i ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone z warzywami to przepis na wegetariańskie danie albo świetny dodatek do obiadu dla osób jedzących mięso. Doskonale komponują się również z rybami, a żeby podkreślić ich smak, można przygotować liczne sosy, które uświetnią każdy obiad.

Przepis na ziemniaki pieczone z warzywami

Do przepisu, poza ziemniakami, potrzebne będą warzywa, za którymi przepadasz. Świetnie sprawdzi się zestaw ziemniaków z batatami, brokułami, marchewką, zielonymi szparagami i czerwoną papryką w proporcjach, które są kwestią indywidualną. Ziemniaki i bataty obierz, wypłucz i pokrój w talarki o grubości jednego centymetra. Brokuły świeże umyj i odkrój różyczki, a potem je podgotuj, żeby były średnio miękkie. Jeśli masz mrożone brokuły, wystarczy podgotować różyczki. Marchew obierz i pokrój w jednocentymetrowe talarki. Czerwoną paprykę wypłucz i obierz, wyrzucając ogonek i pestki. Pokrój ją w cienkie paski, a szparagi pozbaw twardych i zdrewniałych końcówek, a potem przekrój na pół. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, posyp oregano, pieprzem i solą i wymieszaj z taką ilością oliwy z oliwek, aby pokrywała je cienką warstewką. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzej, ułóż papier do pieczenia na blasze i wysyp na niego warzywa. Całość piecz przez mniej więcej pół godziny.

Z czym podawać?

Warzywa i ziemniaki z piekarnika można serwować z rybami i mięsem albo podawać jako samodzielną potrawę. Niezależnie od tego, warto przygotować sos, dzięki któremu pieczone warzywa będą bardziej soczyste. Doskonale sprawdzi się sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, które mieszamy w proporcji pół na pół, dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, a także sól i pieprz. Jeśli warzywa serwujesz z rybą, możesz przygotować sos pasujący do ryb i do warzyw. Wystarczy jogurt grecki, sok z połówki cytryny i skórka starta z jednej połówki cytryny, a także dwa ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz i sól.