Znaczenie tłuszczu w diecie człowieka.

Tłuszcze obok białek i weglowodanów są jednym z głównych składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ogranizmu. W zależności od indywidualnych cech organizmu każdego człowieka, od stylu zycia oraz klimatu, niektórzy ludzie potrzebują więcej tłuszczu niż inni. Przykładowo w klimatach zimnych dieta z większą zawartością tłuszczu jest kożystniejsza od diety wysokowęglowodanowej lub wysokobiałkowej.

Wpływ tłuszczów na zdrowie

Tłuszcze przede wszystkim są niezbędne do prawidłowego przyswojenia niektórych bardzo istotnych witamin, a mianowicie A, D, E i K. Dodatkowo przyczyniają się do tworzenia tłuszczu organicznego służacego do izolacji i ochrony narządów wewnętrznych. Stanowią bardzo ważny materiał budulcowy tkanek, dzięki swoim właściwościom stopniowo ogrzewają organizm i dodają mu energii.
Niemniej jednak bardzo dużo problemów zdrowotnych zwiazanych jest z nadmiarem tłuszczu w organizmie. Dieta o wysokiej zawartości tego składnika sprzyja rozwojowi nowotworów, guzów, otyłości, chorób serca i układu krążnia, zaburzeń pęcherzyka żółciowego, chorób wątroby oraz cukrzycy i wielu innych chorób zwyrodnieniowych.

Energia, która zostaje uwalniana w wyniku spalania tłuszczy jest wielokrotnie wyższa od ilości jaka powstaje przy spalaniu innych składników pokarmowych. Nadmiar tej energii jest prawdopodobnie jednym z powodów powstawania stanów zapalnych w organizmie oraz zaburzeń równowagi umyslowej i emocjonalnej. Skutkiem czego są uzależnienia od używek, pokarmów, emocjnalne przywiązanie, przytłumiony umysł. A także ekstremalne stany zapalne takie jak napady gniewu, konwulsje czy zapalenie stawów. Zaburzena powyższe w więkrzości są wywołane wpływem tłuszczu na wątrobę, dokładnie jego nadmiarem.

Negatywne dzialanie tłuszczów tyczy się jedynie tłuszczów pochodenia zwierzęcego. Powyzsze uwagi nie odnoszą się do stosowania olejów z zawartością kwasów omega 3 i GLA. Wpływ tłuszczów na zdrowie jest bardzo znaczący, stanowią one bardzo ważny element diety, jak również bardzo istotny jest ich rodzaj i źródło pochodzenia.