To może zbyt oczywiste, bo każdy wie, że jedzenie marchewki pozytywnie wpływa na organizm. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jakie bogactwo witamin i minerałów kryje w sobie to warzywo. Zwłaszcza jedzenie surowej marchwi, bo ta dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny. Regularne spożycie może naprawdę poprawić nasze zdrowie i zregenerować organizm po przebytych chorobach. O marchwi mówi się więc jak o naturalnym leku. Co takiego kryje się w jej środku?
Moc składników i witamin
Jest bogata w witaminę A, C i K. Zawiera też liczne witaminy z grupy B, witaminę E i D. Minerały, jakie dostarcza marchew to potas, żelazo, magnez, miedź, mangan, cynk i wapń. W składzie są także: węglowodany proste, błonnik, białko i trochę tłuszczu. Antyoksydanty, przeciwutleniacze i beta-karoten, też wpisują się w listę składników warzywa. Barwę otrzymuje dzięki obecności karotenoidów, które nie rozpuszczają się w wodzie i mają działanie antyoksydacyjne. Chronią skórę i oko przed działaniem promieni UV, a wątrobę przed działaniem toksycznych związków. Naturalnymi pigmentami marchewki są karoteny, a także luteina i zeaksantyna.
Dla kogo marchew?
Dla każdego. Marchewka składniki odżywcze warzywa są imponujące. Ma szerokie właściwości lecznicze i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To warzywo licznych diet redukcyjnych, ze względu na regulowanie funkcji metabolicznych i niską zawartość kalorii. Surowa jest najbardziej odżywcza i ma najniższy indeks glikemiczny, który rośnie, jeśli poddamy warzywo obróbce. Obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza nerki, działa moczopędnie. Wpływa na kondycję skóry, zwalcza wolne rodniki i zatrzymuje długi wygląd młodej skóry. Dobrze nawilża i regeneruje, przywracając cerze elastyczność i ładny odcień. Ze względu na dużą ilość witamin, marchew jest wspaniałym produktem budującym odporność organizmu. Zwalcza bakterie i wirusy, wskazana jest przy infekcjach. Chroni oko przed zaćmą i poprawia jego zdolności adopcyjne, zwłaszcza do widzenia po zmroku. Wspomaga układ krążeniowy i działa przeciwmiażdżycowo. Reguluje ciśnienie krwi o działa antynowotworowo.