Szkodliwe składniki
Każdy jest świadomy, iż w żywności stosowane są składniki, których powinno się unikać. Wśród nich znajduje się aspartam. Jeśli zobaczysz go na liście składników produktu, warto odłożyć go na sklepową półkę. Co to jest aspartam i gdzie go można spotkać? Więcej informacji na ten temat znajdziesz w kolejnym akapicie niniejszego artykułu. Zachęcamy do lektury.
Czym jest aspartam i gdzie go można spotkać?
Aspartam to związek chemiczny, uznawany za rakotwórczy w więc szkodliwy. Stosowany jest po to, aby nadać produktowi pożądany, słodki smak. W składzie oznaczany jest jako E951 i z pewnością warto go unikać. Chociaż praktycznie nie ma kalorii, nie ma również zalet. Zbyt duże ilość spożywanego aspartamu powodują negatywne dolegliwości w postaci bólu głowy, tycia, bezsenności i kłopotów z widzeniem. Może pojawić się także wysypka, drętwienie, a także trudności związane z oddychaniem.
Aspartam można znaleźć w wielu popularnych produktach, takich jak:
- napoje gazowane,
- smakowa woda,
- napoje izotoniczne bez kalorii,
- niektóre jogurty,
- napoje mleczne,
- cukierki i drażetki,
- galaretki,
- płatki zbożowe,
- rozpuszczalna kawa,
- herbata rozpuszczalna.
Zawsze warto zapoznawać się ze składem produktów i rezygnować z tych, które zawierają w sobie jakiekolwiek ilości szkodliwego dla zdrowia aspartamu.
Aspartam może znaleźć się również w tabletkach musujących, tabletkach do ssania nie zawierających cukru granulatów przeznaczonych do przygotowywania roztworu doustnego.
Podsumowanie
Aspartam to szkodliwy związek chemiczny, który uważany jest za rakotwórczy. Spożywanie go w dużych ilościach powoduje szereg nieprzyjemnych i kłopotliwych dolegliwości. Może znajdować się w wielu popularnych produktach spożywczych. Oznacza się go jako E951. Warto analizować skład produktów i nie kupować tych, w których składzie znajduje się aspartam. Składnik ten może znajdować się również w niektórych lekach.