Zapobieganie infekcją poprzez suplementację

Wzmocnienie odporności naszego organizmu to szereg działań, do których należy m.in. odpowiednia suplementacja. Suplementy to różnego rodzaju witaminy, składniki mineralne oraz preparaty ziołowe. Pamiętajmy, że nie mają one działania leczniczego lecz jedynie wspomagają nasz organizm w walce ze szkodliwymi patogenami. Jeżeli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana to zazwyczaj wystarcza, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na niezbędne witaminy i minerały. Jednak bardzo często nie dostarczamy ich naszemu organizmowi w odpowiedniej dawki. Dlatego właśnie warto wspomagać się stosując suplementy diety.

 

Jak wzmocnić układ odpornościowy przez suplementację? Oto kilka pomocnych wskazówek. Poprzez spożywanie pokarmów oraz ekspozycję słoneczną nigdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy D, która pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym także układu odpornościowego. Często możemy spotkać ją w połączeniu z innymi witaminami i składnikami.

 

Na rynku jest wiele dostępnych suplementów diety. Wybór jest tak ogromny, że nie raz kompletnie nie wiemy na jakie się zdecydować. Warto zakupić kompleksowe zestawy witamin i minerałów. Zazwyczaj mają formę tabletki, w której zawarta jest dzienna porcja zapotrzebowania na wiele składników. Wybierając te produkty unikniemy łykanie kilku kapsułek, a zastąpimy je jedną o skoncentrowanym i poszerzonym działaniu.

 

Witamina C, czyli tzw. kwas askorbinowy to jedna z najbardziej popularnych witamin stosowanych zapobiegawczo w okresie chorobowym. Nie zwalcza ona w żaden sposób infekcji chorobowej w organizmie, ale jej regularne stosowanie wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu organizm bardziej broni się przez infekcją. Stosuje się ją nie tylko w postaci tabletek, ale również płynu.

Suplementy wspomagają nasz organizm przed złapaniem infekcji, ale w żaden kiedy już do niej dojdzie nie leczą jej. Warto sięgać po jak najbardziej naturalne suplementy, które są bardziej przyswajalne przez organizm.