Pyszny przepis na cannelloni z dodatkiem szpinaku i ricotty sprawdzi się zawsze wtedy, kiedy potrzeba zrobić szybki, sycący obiad.
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I MIĘSEM.
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu cannelloni
– 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– 2 ząbki czosnku
– oliwa
– 150g świeżego szpinaku
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 250g sera ricotta
– sól i pieprz do smaku
– szczypta pieprzu ziołowego
– 1 kulka sera mozzarella
– 1/2 łyżeczki bazylii.
Sos beszamelowy – składniki:
– 500 ml mleka
– 4 łyżki masła
– 4 łyżki mąki
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Zacząć od podsmażenia drobno posiekanego czosnku na dwóch łyżkach oliwy – trzeba przy tym tym uważać, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał zbyt złotego koloru.
2. Dodać mięso i chwilę podsmażać, aż zmieni kolor.
3. Kolejny krok to dodanie szpinaku. Mieszać całość do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość a nadmiar wody z mięsa oraz szpinaku wyparuje.
4. Dodać odcedzone pomidory i ricottę.
5. Całość podsmażyć jeszcze chwilę na małym ogniu doprawiając do smaku przyprawami.
6. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać, aby dokładnie połączyły się składniki.
Mieszanie jest to najważniejszy moment w trakcie robienia sosu, aby nie było grudek i sos był gładki.
Kiedy już mąka z masłem się połączy, wtedy powoli dolewać mleka cały czas mieszając. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
7. Rurki cannelloni napełnić w całości przygotowanym sosem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
8. Następnie polać makaron sosem beszamelowym i pod przykryciem piec danie w 200°C przez ok. 20 min.
9. Po upływie tego czasu na chwilkę, nie wyłączając pieca odkryć nasze cannelloni i ułożyć z wierzchu pokrojoną w plasterki mozzarellę, na koniec posypując ją bazylią. Całość ponownie włożyć do pieca bez przykrycia piec kolejne 20 min.