Miody pitne – tradycja i produkcja domowa

Grecja, Włochy i Francja są słynni jeśli chodzi o wina. Na tamtych terenach tradycję produkcji wina liczą sobie setki lat. W Polsce jednak również istnieje tradycja do pewnych trunków i nie mowa tutaj o wódce, a o szlachetnym trunku jakim są miody pitne.
Czy są miody pitne i jak zrobić miód pitny w domu?

Co to jest miód pitny?

Miód pitny to trunek alkoholowy. Pozyskiwany jest z fermentacji miodu pszczelego z dodatkiem wody. Podczas tej fermentacji cukier znajdujący się w miodzie zmienia się w alkohol. Zwykle miody pitne zawierają od 9 do 18% alkoholu, więc można je mocą porównać ze słabszymi winami.
Podczas procesu produkcji można dodać do roztworu różne dodatki smakowe, na przykład korzenie, zioła lub soki owocowe.

Polski miód pitny, to nie byle co

Jeśli chodzi o produkcję miodów pitnych, to Polska wyróżnia się znacznie. Między innymi dlatego, że od 1948 roku posiadamy dokładnie opisaną typologię miodów pitnych, która w 2008 roku została zarejestrowana przez Komisję Europejską. Od tej pory Półtorak, Dwójniak, Trójniak i Czerwoniak to Gwarantowane Tradycyjne Specjalności, wyróżnione na podstawie sposobu produkcji.

Jak zrobić miód pitny w domu?

Miód pitny dla osób, które już trochę interesowały się wyrobem win domowych nie powinny stanowić żadnego problemu. Wystarczy określić jaki miód chcemy zrobić – Półtorak, Dwójniak, Trójniak czy Czerwoniak – bo z tym wiążą się konkretne proporcje.
Półtoraki, jak nazwa wskazuje, powstają z proporcji 1,5 jednostki miodu na 0,5 jednostki wody. Dwójniaki to efekt mieszanki jednej porcji wody z miodem. Trójniak to rozcieńczenie 1 jednostki miodu na 2 jednostki wody. Czwórniak zaś to 1 objętość miodu na 3 objętości wody.
Następnie wyrobić drożdże winiarskie i połączyć roztwór miodu z wodą z wyrobionymi drożdżami. Następuję potem okres bardzo burzliwej fermentacji, podczas której niezbędna jest rurka. Jest to około 2-3 tygodnie. Kolejne 5-6 tygodni to już spokojna fermentacja, ale dalej oczywiście obecna jej rurka.
Po tym okresie sprawdzamy, czy miód nie zmętnił się. Jeśli nie, to przelewamy do butelki, aby przez następny rok spokojnie dojrzewał.
Miód pitny domowej roboty gotowy.