Nalewka z jarzębiny powinna być przygotowana zaraz po pierwszych przymrozkach. Wykonanie jej nie zajmuje dużo czasu, więc zdecydowanie warto spróbować. Ale jak to zrobić w domowych warunkach?
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Niezbędne składniki:
1 kg jarzębiny,
1 litr spirytusu,
1 litr wody,
500 g cukru,
sok z 1 cytryny.
Jak ją przygotować?
Zacznij od dokładnego przebrania jarzębiny, odrzucając uszkodzone jest zgniłe owoce. Umyj je dokładnie i najlepiej sparz je również wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się nadmiernej goryczki tych owoców.
Tak przygotowaną jarzębinę można przełożyć do słoika i zasypać ją cukrem. W tym momencie, Dodaj również sok cytryny i roztwór wody i spirytusu, który wcześniej sporządził eś. Warto użyć tutaj pół litra spirytusu i pół litra wody. Słoik należy zakręcić i odstawić go na około 3 tygodnie.
Następnie, zlewamy napój, a owoce zalewamy ponownie mieszanką wody i spirytusu. Proporcje powinny być dokładnie takie same. Tak przygotowaną mieszankę po raz kolejny odstawiamy na około 3 tygodnie.
Kolejnym krokiem będzie dokładne przefiltrowanie nalewki z jarzębiny. Żeby to zrobić, użyj kilkukrotnie złożonej gazy. Przelej napój przez gazę kilka razy. Uzyskane roztwory pomieszać ze sobą i przelej do wybranych przez siebie butelek. Tak przygotowana nalewka z jarzębiny powinna leżakować przez około 6 do 8 tygodni. Po takim czasie, w końcu jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Działanie jarzębinówki
Tak przygotowana nalewka pomoże Ci się rozgrzać w zimne dni. Nie jest to jednak jej jedyna zastosowanie. Świetnie wpływa ona na pracę układu trawiennego, ułatwiając trawienie. Dobrze sprawdzi się więc u osób, które mają problemy z żołądkiem, czy jelitami. Często stosowana jest ona przy biegunkach, bo szybko pozwala na pozbycie się tego przykrego problemu.
Co więcej, ma też ona silne działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga też ona działanie układu moczowego. Z tego względu jednak, warto pamiętać o tym, żeby z nią nie przesadzać.